50 JAAR THORAXCENTRUM
FILOSOFIE
Het gemeenschappelijke uitgangspunt bij de bouw van het Thoraxcentrum is in 1968 geformuleerd door:
Paul Hugenholtz, het eerste hoofd van de afdeling Cardiologie.
Jan Nauta, het eerste hoofd van de afdeling Thoraxchirurgie.
Klaas Bom, het eerste hoofd experimentele echocardiografie.
Zij deden dit in antwoord op de inspirerende ideeën van de (bouw)decaan, prof. Andries Querido, stichter van de Medische Faculteit Rotterdam.
Het plan was om een nieuw concept te realiseren, waarin de traditionele scheiding tussen basiswetenschappers en clinici zou verdwijnen en waar het zieke orgaan centraal zou staan, omgeven door alle disciplines die een bijdrage zouden kunnen leveren aan de zorg voor de patiënt.
Eén van de uitgangspunten was:
“Het onderzoek dient zich uit te strekken tot een speurwerk naar oorzaken, het vinden van middelen tot vroege ontdekking en preventie van de ziekte, tot behandeling van het acute hartinfarct en ten slotte tot revalidatie bij het chronische lijden met restverschijnselen.”
Zij waren ervan overtuigd dat vooruitgang in de thoraxchirurgie en cardiologie alleen mogelijk zou zijn wanneer andere disciplines, mét hun kritische eisen en nieuwe ideeën, erbij werden betrokken. De twee afdelingen zouden geen oude stijl ‘aparte bolwerken’ worden. Het Thoraxcentrum zou hun disciplines in één organisatievorm samenvoegen met wederzijds gebruik van onderzoeks- en onderwijsfaciliteiten.
Door de intensieve multidisciplinaire samenwerking met groot respect voor elkaars kennis en kunde is het thoraxcentrum al vijftig jaar lang gidsinstituut voor diagnose en behandeling van vele hartaandoeningen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de ontwikkeling van: