OPENBARE LESSEN

De Openbare lessen gaan over:

 • Pijn op de borst en hartinfarct
 • Ritmestoornissen
 • Hartklepafwijkingen
 • Volwassenen met een aangeboren hartafwijking
 • Hartspierziekte (cardiomyopathie)
 • Verlittekening van de long, longtransplantatie
 • Hartfalen
 • Tuberculose, longkanker

  Onze specialisten praten u bij over de behandeling van deze hart- en longziekten. Ook nemen zij tijdens de lessen de tijd om uw vragen te beantwoorden.

 

Wilt u kosteloos college volgen over hart- en longziekten in het Onderwijscentrum van het Erasmus MC in Rotterdam?   

 

Dan nodigen wij u uit om 1 of meer lessen bij te wonen. In het lessenoverzicht leest u wanneer welk onderwerp aan bod komt. Onze specialisten geven les op zaterdagmiddagen, van 13.00-16.00 uur. Elke les heeft halverwege een pauze van een half uur.

Aanmelding

Heeft u interesse in het volgen van 1 of meer lessen? Meld u dan aan via 'registreren' (aanmelden is verplicht). Als u een plaats in onze collegezaal heeft gereserveerd, ontvangt u een bevestigingsmail. Het is mogelijk dat een les (snel) is volgeboekt. In dat geval plaatsen wij u op een wachtlijst. Zodra er een plaats vrijkomt, omdat iemand anders zich heeft afgemeld en u bovenaan de wachtlijst staat, ontvangt u alsnog een bevestiging.

Tot ziens bij onze Openbare lessen!Overzicht lessen

Overzicht openbare lessen

OPENBARE LESSEN

 1. Pijn op de borst en hartinfarct

  Aan bod komen:  de functie van de kransslagaders, pijn op de borst en hartinfarct, behandeling met medicijnen, dotter of operatie. Daarnaast wordt besproken: tijdelijke mechanische ondersteuning van de bloedsomloop en de plaats van het Hartteam.

  zaterdag 14 april, 13:00 - 16:00 uur
 2. Ritmestoornissen

  Wanneer naar de cardioloog-elektrofysioloog? Hartritme, wat kan er mis gaan? Oorzaken en gevolgen van ritmestoornissen. Wanneer is een pacemaker of een ICD nodig? Wie komt in aanmerking voor ablatie therapie?

  zaterdag 21 april, 13:00 - 16:00 uur
 3. Hartklepafwijkingen

  Onderwerpen zijn: de functie van hartkleppen en de gevolgen van hartklepafwijkingen. Welke klachten ontstaan daardoor? Plaats van het Hartteam. Wat is de beste behandeling: operatie of een catheter-ingreep?

  zaterdag 29 september, 13:00 - 16:00 uur
 4. Volwassenen met een aangeboren hartafwijking

  Beschrijving van de normale en abnormale structuur van het hart.  Wat zijn de klachten als gevolg van een abnormale structuur. Leven na een operatie op de kinderleeftijd. Zwangerschap en een aangeboren hartafwijking.  Opnieuw een operatie nodig?

  zaterdag 6 oktober, 13:00 - 16:00 uur
 5. Hartspierziekte (cardiomyopathie)

  Welke vormen van cardiomyopathie bestaan er en wat zijn de gevolgen voor de patiënt? Hoe ver is onze kennis over de erfelijkheid. Screening van familieleden. Behandeling met medicijnen of een ingreep?

  zaterdag 13 oktober, 13:00 - 16:00 uur
 6. Verlittekening van de long en longtransplantatie

  Een les waarin twee onderwerpen worden behandeld: verlittekening van de long en longtransplantatie. U wordt geïnformeerd over oorzaken en behandelingsmogelijkheden van verlittekening van een long. Daarnaast krijgt u actuele informatie over de problemen en resultaten van longtransplantatie.

  zaterdag 3 november, 13:00 - 16:00 uur
 7. Hartfalen

  Het hart als pomp in de bloedsomloop. Oorzaken en gevolgen van een falende pompwerking. Wat zijn de klachten bij hartfalen? Soms kan de oorzaak van hartfalen worden weggenomen door een ingreep, maar altijd zijn medicijnen nodig. Voor wie kan harttransplantatie of een steunhart levensduur verlengend zijn?

  zaterdag 10 november, 13:00 - 16:00 uur
 8. Longontsteking, tuberculose en longkanker

  Een les met drie onderwerpen: wat zijn de problemen bij longontsteking en bij tuberculose ? Hoe worden longontsteking en tuberculose behandeld ? Ten slotte komt longkanker uitgebreid aan bod met aandacht voor immunotherapie bij asbestkanker en doelgerichte behandeling van longkanker.