Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met hart- en longziekten: als patiënt, als naaste of mantelzorger, als professional of uit pure belangstelling voor het leven. Niet alleen voor patiënten is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Ieder ander kan er ook baat bij hebben. Problemen zullen gemakkelijker worden herkend, bij uzelf of bij anderen.
Om deze reden vieren wij het 50-jarige jubileum van het Thoraxcentrum van het Erasmus MC met het geven van een reeks colleges als “Openbare les” over het hart en de longen. Voor iedereen die meer wil weten.
De Openbare lessen gaan over:
Wilt u kosteloos college volgen over hart- en longziekten in het Onderwijscentrum van het Erasmus MC in Rotterdam?
Dan nodigen wij u uit om 1 of meer lessen bij te wonen. In het lessenoverzicht leest u wanneer welk onderwerp aan bod komt. Onze specialisten geven les op zaterdagmiddagen, van 13.00-16.00 uur. Elke les heeft halverwege een pauze van een half uur.
Aanmelding
Heeft u interesse in het volgen van 1 of meer lessen? Meld u dan aan via 'registreren' (aanmelden is verplicht). Als u een plaats in onze collegezaal heeft gereserveerd, ontvangt u een bevestigingsmail. Het is mogelijk dat een les (snel) is volgeboekt. In dat geval plaatsen wij u op een wachtlijst. Zodra er een plaats vrijkomt, omdat iemand anders zich heeft afgemeld en u bovenaan de wachtlijst staat, ontvangt u alsnog een bevestiging.
Tot ziens bij onze Openbare lessen!
Aan bod komen: de functie van de kransslagaders, pijn op de borst en hartinfarct, behandeling met medicijnen, dotter of operatie. Daarnaast wordt besproken: tijdelijke mechanische ondersteuning van de bloedsomloop en de plaats van het Hartteam.
Wanneer naar de cardioloog-elektrofysioloog? Hartritme, wat kan er mis gaan? Oorzaken en gevolgen van ritmestoornissen. Wanneer is een pacemaker of een ICD nodig? Wie komt in aanmerking voor ablatie therapie?
Onderwerpen zijn: de functie van hartkleppen en de gevolgen van hartklepafwijkingen. Welke klachten ontstaan daardoor? Plaats van het Hartteam. Wat is de beste behandeling: operatie of een catheter-ingreep?
Beschrijving van de normale en abnormale structuur van het hart. Wat zijn de klachten als gevolg van een abnormale structuur. Leven na een operatie op de kinderleeftijd. Zwangerschap en een aangeboren hartafwijking. Opnieuw een operatie nodig?
Welke vormen van cardiomyopathie bestaan er en wat zijn de gevolgen voor de patiënt? Hoe ver is onze kennis over de erfelijkheid. Screening van familieleden. Behandeling met medicijnen of een ingreep?
Een les waarin twee onderwerpen worden behandeld: verlittekening van de long en longtransplantatie. U wordt geïnformeerd over oorzaken en behandelingsmogelijkheden van verlittekening van een long. Daarnaast krijgt u actuele informatie over de problemen en resultaten van longtransplantatie.
Het hart als pomp in de bloedsomloop. Oorzaken en gevolgen van een falende pompwerking. Wat zijn de klachten bij hartfalen? Soms kan de oorzaak van hartfalen worden weggenomen door een ingreep, maar altijd zijn medicijnen nodig. Voor wie kan harttransplantatie of een steunhart levensduur verlengend zijn?
Een les met drie onderwerpen: wat zijn de problemen bij longontsteking en bij tuberculose ? Hoe worden longontsteking en tuberculose behandeld ? Ten slotte komt longkanker uitgebreid aan bod met aandacht voor immunotherapie bij asbestkanker en doelgerichte behandeling van longkanker.